21. srečanje Sekcije socialnih pedagoginj in pedagogov v šoli

Srečanja, ki je potekalo v torek, 29. 3. 2022, preko spletne platforme ZOOM, se je udeležilo 44 članic. Tokrat smo upoštevali predlog članov in srečanje namenili  socialno pedagoški diagnostiki, saj je to področje, ki nam očitno odpira kar nekaj vprašanj.

Na naše povabilo se je prijazno odzvala Nina Amon Podobnikar, asistentka na oddelku za socialno pedagogiko (PeF Lj), ki nam je predstavila socialno pedagoško ocenjevanje in uporabo kreativnih medijev v fazi zbiranja informacij. Omenjen razlagalni biografski pristop nam omogoča boljši vpogled v življenjski svet otroka/mladostnika, s tem pa lažje ocenjevanje njegovih potreb in načrtovanje pomoči. Ob tem smo omenjali tudi uporabo tehnike diamanta, nedokončanih stavkov, uporabo fotografij ipd. V drugem delu smo osvetlile morebitne težave oziroma dileme, na katere pri praktičnem delu naletimo. Izpostavile smo, da nas najpogosteje obremenjuje pomanjkanje časa za izpeljavo podrobnejše diagnostike, način beleženja intervjuja (snemanje) in občasna potreba po bolj strukturiranem načinu diagnostike (v obliki vprašalnika). Članice smo si izmenjale izkušnje še o nekaj drugih metodah, ki jih uporabljamo pri socialno pedagoški diagnostiki (SNAP-V, opazovanje v razredu (intervalno beleženje), analiza funkcije vedenja ipd.).

Na srečanju je bila s strani predstavnic fakultete podana tudi pobuda o sodelovanju o tej temi. Če se kdo vidi v tem, da bi izkušnje iz prakse podelil z njimi, se lahko obrne na nas in ga bomo usmerili naprej. Upamo, da se na naslednjem srečanju, ki ga načrtujemo konec meseca maja, vidimo zopet v živo.

21. srečanje Sekcije socialnih pedagoginj in pedagogov v šoli
Pomakni se na vrh