Najavljamo 9. kongres socialne pedagogike: Socialna pedagogika v odsevu sodobnega časa

Naš zadnji kongres je potekal tako rekoč sredi izrednih razmer in na daljavo.

Spomnimo se občutkov, ko smo zrli v negotovo prihodnost in se spraševali, ali bomo prihodnji kongres lahko spet imeli v živo. Izredne razmere so sicer za nami in obeta se nam pravi socialno pedagoški kongres v živo. To vsekakor je razlog za veselje!

Vendar pa se po preklicu izrednih razmer nismo avtomatsko vrnili v prejšnje poznane čase. Opustiti smo morali upanje, da se bo vse vrnilo v stare tirnice in se bili primorani pričeti soočati z novimi izzivi, ki nas opozarjajo na različne meje in omejitve: lastne strokovne in osebne omejitve ob spoznanjih, da sami nismo kos vsem izzivom; meje naših kolektivov in njihovega dometa; omejitve obstoječih družbenih institucij kot so družina, šola, skupnost, država; meje možnega prihodnjega razvoja družbe ter nenazadnje omejitve našega planeta in njegovih virov, ki jih kot človeštvo potrebujemo za preživetje, a so končni in omejeni, vključno z bumerangom načina življenja zahodnega človeka, ki se nam vrača kot grozeča vizija apokalipse. In vsi ti razmisleki niso izključno strokovni, temveč se nenehno prepletajo tudi z našimi osebnimi izzivi.

Socialna pedagogika velja za prožno vedo, ki deluje na terenu, »tam zunaj«, če je treba tudi pod milim nebom skupaj z njenimi uporabniki. Kot v praktični vsakdan usmerjena stroka lahko stopi v blato in si umaže roke, če je treba. Izvidniška narava naše stroke pravzaprav v obdobju kriz pride najbolj do izraza. 

Kako zmoremo strokovnjakinje in strokovnjaki ostajati prožne pri svojem delu ter odprte za izzive v času, ko so izzivi sveta vse bolj nepregledni? Kako pri tem ohranjamo aktiven naš strokovni kompas? Kako se lahko pri tem vzajemno podpremo? 

Naslednji kongres želimo posvetiti široki paleti tem, ki jo zgoraj naznačena vprašanja odpirajo. Poleg tega pa si želimo ustvariti tak format kongresa, ki bo ponudil začasen azil pred negotovostjo ter hitenjem iz krize v krizo. Želimo se z vami srečati v prijetnem skupnem prostoru in začasno upočasniti drvenje časa na tej naši simbolični strokovni vesoljski ladji. Želimo si prostora, kjer se bomo predvsem veliko poslušali, pogovarjali, družili in skupaj razglabljali o tem, kje smo, kam želimo iti ter kako se lahko v skupnih vizijah prihodnosti vzajemno čim bolje podpremo. 

Da bo socialna pedagogika poleg pomena, ki ga ima na vseh koncih in krajih v sedanjosti, krepila tudi svoj značaj vede prihodnosti.

Vabljeni! 

Več informacij sledi v kratkem. 

Organizacijska ekipa kongresa

Trackback from your site.

Pišite nam in povežite se

V ZZSP si želimo čim več komunikacije z in med člani, pa tudi z vsemi ostalimi, zainteresiranimi za socialno pedagoške teme.

  • Bi se morda z veseljem udeležili kakšnega izobraževanja na določeno temo?
  • Bi se želeli vključiti v katero od aktivnosti ali biti njen nosilec/nosilka?
  • Pogrešate kakšno vsebino v biltenu ali na spletni strani?
  • Imate mnenje o kakšni temi, ki zadeva socialno pedagogiko, in bi ga radi podelili z ostalimi?
  • Bi nam radi kaj sporočili?

Pišite nam! Poštni predal, kjer pričakujemo vašo pošto: info@zzsp.org

Ali nas poiščite na FB strani in v FB skupini.

Donacija dohodnine

Državljani imamo sorazmerno malo nadzora nad porabo denarja, ki ga vplačamo v državno blagajno v obliki davkov. Vsak, ki oddaja dohodninsko napoved v Sloveniji, pa ima po zakonodaji možnost, da usmerja 1 % dohodnine tako, kot želi sam.

Na člane in vse, ki spremljate naše delo, se obračamo s prošnjo, da nam podarite svoj 1 % delež dohodnine, kot vam to omogoča država. To lahko storite tako, da izpolnete obrazec (ali namero sporočite preko sistema eDavki) in ga posredujete davčnemu uradu.

Za izpolnjevanje potrebujete naslednje podatke: Združenje za socialno pedagogiko, davčna številka 57411832 in delež dohodnine, ki ga želite nameniti.

Hvala!