22. srečanje Sekcije socialne pedagoginje in pedagogi v šoli

Po dveh letih srečanj, ki so potekala preko spletne platforme ZOOM, smo se na 22. srečanju dobili v živo, in sicer 30. 5. 2022 na OŠ Jožeta Moškriča v Ljubljani. Srečanje je potekalo od 17. do 18.30 ure, nekaj časa pa smo po koncu uradnega dela posvetili še neformalnemu klepetu. Tema tokratnega srečanja so bile tehnike sproščanja, udeležilo pa se ga je 10 naših članic.

Uvodoma nas je pozdravila predsednica sekcije Saša Borovnik in predstavila nekaj svojih pripomočkov, ki jih uporablja za sproščanje – različne kartice, kalejdoskop, vrtavke, fidget s frnikolo, posebno kroglo.

V nadaljevanju nam je naša članica Kaja Sevčnikar predstavila tehnike čuječnosti. Opisala je vajo opazovanja vode v kozarcu, opazovanje oblakov, senzorne stekleničke, dišeče svečke, kartice »Vdihni in odpihni«, vajo pregleda telesa, vajo postopnega sproščanja mišic, vajo dihanja, vodene vizualizacije in še nekaj drugih. Naštela je tudi knjige, s katerimi si pomaga pri svojem delu ter instrumente, ki so med udeleženkami poželi največ zanimanja – kalimba, koshi zvonček, dežno palico in instrument iz školjk. Na koncu predstavitve so svoje izkušnje in različne vaje, ki jih uporabljajo, delile tudi ostale udeleženke srečanja.

Špela Potočnik nam je predstavila TRE, kar izhaja iz angleškega imena Tension, stress and trauma Releasing Exercises. To so vaje za sproščanje napetosti, stresa in travm. Oče metode je David Berceli, zajema pa sklop sedmih vaj, ki aktivirajo tresenje, ki ga lahko ustavimo, ko to želimo – imamo kontrolo nad našim telesom. Največji doprinos TRE-ja Špela vidi v prepoznavanju, kaj se v telesu dogaja ter povečanju samozavedanja. Udeleženke je spodbudila, da se udeležijo izobraževanja, ki ga pripravlja in je vpisano v sistem KATIS.

S tem smo zaključile sklop srečanj v tem šolskem letu in ugotovile, da so srečanja v živo pomembna dodana vrednost. V kolikor bo to mogoče, si želimo s tem nadaljevati tudi prihodnje šolsko leto.

22. srečanje Sekcije socialne pedagoginje in pedagogi v šoli
Pomakni se na vrh