9. kongres socialne pedagogike »Socialna pedagogika v odsevu sodobnega časa«

19. – 21. oktober 2023, Hotel Planja na Rogli

Za nami je uspešen 9. kongres socialne pedagogike. Tudi tokrat smo se srečali na prečudoviti Rogli.

Socialna pedagogika velja za prožno vedo, ki deluje na terenu, »tam zunaj«, če je treba, tudi pod milim nebom skupaj z njenimi uporabniki. Kot v praktični vsakdan usmerjena stroka lahko stopi v blato in si umaže roke, ko je to potrebno. Izvidniška narava naše stroke pravzaprav v obdobju kriz pride najbolj do izraza. Kako zmoremo strokovnjakinje in strokovnjaki ostajati prožni pri svojem delu ter odprti za izzive v času, ko so izzivi sveta vse bolj nepregledni? Kako pri tem svoj strokovni kompas ohranjamo aktiven? Kako se lahko pri tem vzajemno podpremo?

Kongres smo posvetili_e široki paleti tem, ki jo odpirajo zgoraj omenjena vprašanja, poleg tega pa smo želeli_e vsem nam ponudil začasen azil pred negotovostjo ter hitenjem iz krize v krizo. Srečali_e smo se v prijetnem skupnem prostoru in začasno upočasnili_e drvenje časa na tej naši simbolični strokovni vesoljski ladji. Skupaj smo ustvarili_e prostor, kjer smo se predvsem veliko poslušali_e, debatirali_e, se družili_e in skupaj razglabljali_e o tem, kje smo, kam želimo iti ter kako se lahko v skupnih vizijah prihodnosti vzajemno čim bolje podpremo.

Referati, delavnice, predavanja, plakati, okrogla miza in socialno pedagoški pogovori so se gibali znotraj tem kongresa:

1. Vloga socialne pedagogike v kontekstu trajnostnega razvoja

2. Prožne oblike socialno pedagoškega dela v času negotovih razmer

3. Vloga socialne pedagogike pri uresničevanjih prehodov iz institucije v skupnost

4. Podporna skupnost socialnih pedagogov in pedagoginj ter skrb zase

5. Socialna pedagogika v vzgoji in izobraževanju

6. Meddisciplinarnost proti strokovnemu tribalizmu

Ni manjkalo tudi stranskega programa kot je Izmenjevalnica in darilnica, ki je zelo zaživela, refleksija ob storžih, večerni zabavni program poln plesa in smeha.

Tokrat smo prvič v zgodovini Združenja za socialno pedagogiko podelili_e častno članstvo združenja Alenki Kobolt in Bojanu Dekleva. Hvala vama, še enkrat, za vajin nepozabni prispevek razvoju naše stroke.

KONGRES V ŠTEVILKAH:

  • 142 udeležencev_k
  • 6 plenarnih predavanj
  • 13 delavnic
  • 35 referatov
  • 1 okrogla miza
  • 1 svečana večerja
  • 1 plesna predstava
  • 2 podelitve častnih članstev
  • 30 članov organizacijskega odbora
  • ∞ priložnosti za strokovno in osebno rast

Zahvaljujemo se vsem aktivnim udeležencem_kam, poslušalcem_kam, organizacijskem odboru, Rogli in vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da smo preživeli_e 3 dni v strokovni rasti in osebnemu povezovanju. 

Zbornik prispevkov si lahko ogledate tukaj.

Tukaj si lahko ogledate tudi urnik-kongresa.

Nekaj fotografij si lahko ogledate v galeriji na FB strani.

Upamo, da ste pridobili_e zagon za vztrajanje in ustvarjanje v socialni pedagogiki. Do naslednjega kongresa vam želimo veliko socialnopedagoškega elana, ustvarjalnega in učinkovitega dela ter toplih in prijaznih odnosov.

V imenu organizacijskega odbora,

Ana Bešter in Marina Ristić

9. kongres socialne pedagogike »Socialna pedagogika v odsevu sodobnega časa«
Pomakni se na vrh